Hur gör man när man vill frakta en båt som inte kan seglas/framföras till destinationen? Vart ska man vända sig för att hitta ett företag som kan genomföra en båttransport? Om du inte är van båtägare med erfarenhet av att transportera båtar kanske du googlar runt för att hitta någon lämplig transportör. Det kan ta en hel del tid att jämföra priser och hitta ett lämpligt företag för din transport och man vet inte heller om det pris du får är det bästa.

Vad kostar en båttransport?

Det är många olika faktorer som påverkar priset för en båttransport. Det viktigaste är givetvis avståndet för transporten, men även storleken är väldigt viktig. Om båten är för bred kommer det att behövas följebil för att köra båten på väg. Höjden kan vara en avgörande faktor, speciellt för segelbåtar med fast köl. Alla vägar har en maxhöjd för last. Även längd vikt och hur lastningen skall gå till kommer att påverka det slutliga priset. Detta måste man ta i beaktande när man beställer transport av båt.

Hos packbud anger du enkelt storlek på båten och lite information om lastning, trailer och bredd. Sedan får du prisförslag direkt! Om det är några speciella omständigheter som kan påverka just din båttransport så gör du upp det med transportören i efterhand.

Hur flyttar man en stor båt?

För att flytta en båt finns det flera olika alternativ:

 • Man kan transportera båt på vattnet. Det finns företag och organisationer med duktiga skeppare som säkert kan segla/köra din båt mellan två hamnar. I början och i slutet av sommaren är det lågsäsongstrafik på Göta Kanal. Då kan du köra din båt själv i konvoj enligt en fast färdplan med förbokade biljetter. Konvojerna avgår cirka 3 dagar i veckan, och schema samt natthamnar är bestämda i förväg. På så vis går det nabbare och priset är också lägre. Tar ju lägngre tid än att transportra båt på lastbil, men det kan ju vara kul att uppleva Sveriges mest klassiska båtled
 • Man kan transportera båt på lastbil eller trailer, men det finns en rad begränsningar Det är också flera faktorer som påverkar priset, tex typ av båt, avstånd och lastningen. I packbuds tjänst kan du söka på vem som erbjuder bäst pris på just den sträcka du vill ha båten flyttad.
 • Olika storlekar på båten kommer att kräva olika typer av transportfordon. Tunga båtar kräver kranlyft på lastbilen och breda båtar har speciella regler.. Var noga med att ange typ av båt och vikt.
 • Lastning från ramp är ofta smidigt, men det kräver ofta ett specialsläp som är anpassat för lastning i vatten. Kolla med transportören om detta.

Lasta båt på trailer

Det är viktigt att lasta båten jämnt på trailern så att vikten är bra fördelad. En obalanserad last kan orsaka onödigt slitage på bil och trailer och i värsta fall orsaka onödiga faror i trafiken. För mindre båtar kan man se till att fördela båtens vikt så att man lätt orkar lyfta skalmen.

Tänk på att en båt kan väga en hel del. För transport av båt på trailer gäller att alla följande är uppfyllda:

 • Bilen är klassad för att köra vikten
 • Du har körkortsbehörighet för att köra ett ekipage med bilens och trailerns vikt.
 • Hastigheten är anpassad efter maxfart på trailern (gäller speciellt för transport av båt på obromsat släp)
Vid minsta tveksamhet är det bättre att anlita någon annan att utföra transporten.

Vad mer är då viktigt att tänka på för en båtflytt

Nä man anlitar en transportör för att frakta båt så finns det också en del att tänka på:

 • Det kan tillkomma extrakostnader för arbete med lyft och lossning. Detta beror ju givetvis på accessbarhet och tidsåtgång. Går det så är det givetvis bäst att undvika att transportera sin båt just under vår- och höstpeaken.
 • Det är viktigt att ni är överens om hur avlämningen skall ske och när ansvaret övergår vid avlämningen.
 • Kapell och lösa föremål måste packas och surras för transport.
 • Det är givetvis bäst om du som ägare är med på både lastning och lossning av båten för att överse att allt fungerar som det skall.
 • Eftersom transporter av båt ju oftast utgår från kaj och stränder som ju kan vara både svårhittade och trånga kan det vara en fördel att ha en transportörer som verkligen hittar. Hor Packbud kan du hitta transportörer som är specialister på Stockhols skärgård och Göteborg/västkusten. Även för transporter Stockholm till Göteborg eller Västkusten...
 • Glöm inte att surra och stuva allt löst gods i båten. Annars kan det ju hända en olycka på gropiga vägar.

Hur hittar man bästa transportör av båtar?

Använd PackBud när du vill boka transport eller behöver hjälp att hitta en firma för båttransport i sverige. Det är enkelt, smidigt och kostnadsfritt att lägga upp en transportförfrågan. Ange de tidsramar som är lämpliga för dig och få alternativ från flertalet transportörer som kan hjälpa dig. Det speciella med Packbuds tjänst är att båttransportörer lägger ut sina existerande körningar vilket betyder att om du är lite flexibel så kan transportören matcha din körning som returlast för en annan existerande transport till ett bättre pris. Extra miljövänlig frakt!

Hjälp med i och urlastning av båt

Ibland är ju det enda man behöver hjälp med att lasta i eller ur båten, tex om man har ett eget släp till båten. Då kan man använda packbuds tjänst för att hitta en kranbil som kan hjälpa till med själva lyftet. Priset sätts då som en timkostnad, inkusive kranförare samt en eventuell uppkörningsavgift.

Hos Packbud finns hundratals transportörer registrerade, alla granskade, med lång erfarenhet och rätt certifiering. Många kan tillhanda hjälp med kranlyft för båt. Eftersom vi förmedlar många transporter ungefär vid samma tid är det också en god chans att hitta bättre priser.

Har du bråttom finns det alltid transportörer till hands som kan frakta ditt gods direkt, men om du är flexibel finns också billigare alternativ.

Billigast, snabbast eller miljövänligast – du bestämmer.