Miljö och hållbarhet samt snabba leveranser i fokus
Inlagd 17 november, 2017, av Michael Funa
Förra veckan hölls branschmässan Logistik & Transport på Svenska Mässan i Göteborg. Jag har varit på mässan tidigare år också och måste säga att årets upplaga var snäppet vassare än tidigare gånger jag varit där. Fullt med utställare skapade en bra närvaro plus en kritiskt viktig massa med människor för att upplevas som en framgång för arrangörerna. Jag kan i och för sig inte veta hur nöjda mässarrangörerna är men det kändes som lyckade dagar.
Jag och min kollega var där och lyssnade på flera av de föredrag och diskussioner som hölls under dagarna. Vi var även med och pitchade som en av fyra spännande startups inom branschen. Det var riktigt kul! Jag presenterade i Pecha Kucha-format vilket innebär att man under 6 minuter och 40 sekunder ska visa och prata till 20 slides, 20 sekunder vardera. Vi blev därefter bedömda av en panel bestående av Klementina Österberg (GU Ventures), Linnéa Lindau (Chalmers Ventures) och Ankie Hvittfeldt (Hvittfeldt invest). Per-Olof Arnäs från Chalmers agerade moderator och ställde frågor. Ett kul och bra format och jag tackar för att vi fick vara med!
Det jag tar med mig från mässan utöver vårt framträdande är speciellt ett föredrag som hölls på onsdag förmiddag; "Megatrender ritar om transportlandskapet". Här framträdde bland annat DB Schenkers Sverigechef Mats Grundius, PostNords koncernchef Håkan Ericsson, DHL Freights Nordenchef Pekka Stenqvist samt Jan Kilström, VD för Green Cargo. Även Stena Lines VD Niclas Mårtensson berättade om sin syn på framtiden. Alla herrar pratade sammanfattningsvis om vikten av förbättrad effektivitet och hållbarhet samt vilka åtgärder de tar i sina bolag för att uppnå de miljö- och kvalitetsmål som finns uppsatta. Faktum är att miljömålsberedningen till regeringen har föreslagit ett mål om att minska utsläppen av CO2 från inrikestransporter med 70 procent till senast år 2030 jämfört med 2010 års nivå. Det här ställer självfallet stora krav på alla aktörer i branschen, både transportköpare och transportörer i alla led. Båt- och tågtransporter har en klar fördel här, men där finns andra begränsningar, plus att lastbilar i slutändan behövs ändå för att komma fram till slutkunden. Stora omställningar väntar alltså framförallt lastbils-ledet.
Något som blev en kontrast mot hållbarhets- och miljödiskussionerna var när Zalandos Carl-Friedrich zu Knyphausen pratade om Zalandos nuvarande och framtida arbete med logistik och kundupplevelse. Här upplevde i alla fall jag det som att det absolut viktigaste är att kunna leverera så snabbt som möjligt, så billigt som möjligt, vart som helst. En svår uppgift om man ställer det mot miljö- och hållbarhetsperspektivet. Här finns stora utmaningar om man tillsammans med utförarna av transporterna ska komma någonstans i hållbarhetsfrågan. Jag är övertygad om att varuägarna och även köparna måste ta sitt ansvar för att uppnå minskade utsläpp och lägre belastning på vägarna och inte minst schyssta villkor för de som utför transporterna. Varuägarnas krav och kundfokus behöver jobba i samråd med utförarna av transporterna kort och gott, annars spricker det. Då blir det inte hållbart.
Här kommer en reflektion som i och för sig inte kommer från mässan utan mer är något jag konstaterat och vill lyfta fram. Både stora och små e-handlare erbjuder idag köparna billig och snabb frakt, ofta "gratis". Frakt är inte gratis. Någonstans betalar någon, även om köparna inte alltid ser eller förstår det. Visst, det bakas in i priset och är ren säljteknik, men på något sätt vänjer man människor vid att frakt ska vara billigt, billigt, billigt, snabbt snabbt snabbt. Det här är ett problem för hela branschen och jag tror många håller med mig.
Tillbaka till mässan. Green Cargos Jan Kilström sa under sin programpunkt att flera av deras kunder inte har något emot om leveransen tar någon dag extra, speciellt om det är till fördel för miljön. Det här är viktigt och behöver lyftas fram. Kan man förklara för kunderna vad effekten blir av en annan, mer hållbar leveransmetod, eller en mer optimerad transport samt vad det kan göra till fördel för miljön så har man kommit långt.
Jag ska runda av det här inlägget nu. De som använder PackBud för sin transport eller flytt kräver oftast inte en supersnabb leverans. Kunderna förstår fördelarna med att vänta in en redan inplanerad transport, och fylla på den. Att vänta någon dag extra är oftast inget problem. Leveransen kanske inte görs direkt men det har man förståelse för när vi förklarar vad de positiva effekterna blir, ofta både i pris och till fördel för miljön.
/ Mikael Funa
VD & grundare
PackBud
Läs mer om Packbuds arbete med mijövänliga transporter