Ska du flytta utomlands ? Om du inte har hjälp från en arbetsgivare som har god erfarenhet av utlandsflyttar är inte helt lätt att veta vart man ska vända sig.

Det är många saker man skall hålla reda och planera noga inför flytten beroende på vilket land man skall flytta till och vilken typ av flytt det är.

  • Om man tillfälligt skall flytta utomlands för sitt jobbs räkning brukar arbetsgivaren hjälpa till att omesörja flytten. Det kan röra sig om ekonomisk ersättning, rekommendera flyttfirmor och fastighetsmäklare på plats.
  • Om man flyttar för längre tid en ett år krävs normalt att man folkbokförs utomlands. Det gör man hos skatteverket. Läs gärna på om reglerna för fokbokföring för att inte få problem senare, tex vid en återkomst till Sverige.
  • Det är givetvis inte så enkelt att veta var man vill bo när man flyttar utomlands. Därför kan det vara bra att noga testa ut olika städer och områden innan man bestämmer sig. Tex bo på hotell, hyra bostad och prova sig fram. Först när du väl har bestämt var du vill bo och ordnat hus är det dags att flytta möbler utomlands. För att undvika extra flyttbestyr.
  • För beskattning spelar det ofta stor roll vilka kopplingar man har kvar i Sverige, tex hus, sommarstuga, företag. Läs på innan du flyttar för att inte råka ut för problem senare.
  • Man bör reda ut vad som gäller för beskattning i god tid innan man flyttar för att inte råka ut för oförutsedda skatteeffekter.
  • Man behöver en bra flyttfirma för utlandsflytt. Någon med erfarenhet av destinationen och kan ge ett bra pris.

Transportera bohag till utland

Ofta kräver utlandsflyttar omlastning av möbler och gods, så det är lite mer komplicerat. För transporter av bohag behöver man därför en pålitlig flyttpartner, men även om du inte är ute efter bästa pris, vill du givetvis ha ett ok pris för den tjänst du köper.

Vem kontaktar man?

För information om folkbokföring och beskattning kontaktar man lämpligtvis Skatteverket.

För Längre flyttar, tex en flyttfirma som kör till Spanien och Portugal kräver ofta lite flexibilitet. Om du har möjlighet är det effektivt att anpassa sig till transportörens existerande rutter för att få bästa pris. För att hitta den bästa flyttfirman för just din utlandsflytt kan du använda Packbuds tjänst. Det är enkelt, smidigt och kostnadsfritt att lägga upp en transportförfrågan. Ange de tidsramar som är lämpliga för dig och få alternativ från flertalet transportörer som kan hjälpa dig. Packbud matchar just din utlandsflytt med flyttfirmornas tjänster.

Billigast, snabbast eller miljövänligast – du bestämmer.